De oprichtster van Kazuri -Lady Susan Wood- werd geboren in een hut in een Afrikaans dorpje. Haar ouders afkomstig uit Engeland waren missionarissen in het Ituri bos. Lady Wood werd na haar jeugd naar Engeland gestuurd om er te studeren en trouwde daarna met een chirurg, Michael Wood. Ze kwamen in 1947 naar Kenia. Bijzonder gemotiveerd om iets te betekenen voor de mensen daar, startte Lady Wood derhalve een koffieplantage op het landgoed van Karen Blixen, beroemd van de film ‘Out of Africa’, aan de voet van de Ngong Hills. Lady Wood was een visionair, een onbesproken heldin in haar tijd. Ze hielp haar man met het oprichten van de East African Flying Doctor Service, wat overging in de African Medical Research Foundation (AMREF) waarvan Michael Wood 29 jaar de algemeen directeur was. Michael Wood werd geridderd in 1985.
In 1975 begon Lady Susan Wood in haar achtertuin een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken. Ze begon samen met 2 gehandicapte vrouwen. Echter, ze realiseerde zich al snel dat er veel meer vrouwen werk nodig hadden en zo werd Kazuri Beads opgericht. Hier begon de lange maar succesvolle weg naar een hulpcentrum voor vrouwen, met name alleenstaande vrouwen, die geen andere bron (echtgenoot of familie) van inkomen hadden. Omdat de werkloosheid zo hoog was (en nog steeds is) kwam het veelvuldig voor dat een werkneemster met haar inkomen een groot deel van haar familie moest zien te onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige, unieke kralen en sieraden.
In 2001 hebben Mark en Regina Newman KAZURI gekocht en hun doel is om het bedrijf verder te laten groeien maar vast te houden aan de oorspronkelijke doelstelling: zorgen voor banen voor de minder bevoorrechte leden van de Keniaanse gemeenschap.
De kralen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. De fabriek doet dienst als een ontmoetingsplaats voor al de vrouwen die er werken en de hele dag hoort men het zachte geroezemoes van stemmen. In 2011 werken er in de werkplaats inmiddels 350 vrouwen, en nog steeds voornamelijk alleenstaande moeders.
KAZURI heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/advies/voorlichting en medicijnen. Er is een gediplomeerd verpleegster aanwezig. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door KAZURI, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis.
Vandaag de dag produceert Kazuri een uitgebreide collectie sieraden van keramiek die de wereldwijde mode-industrie weet te charmeren. KAZURI producten worden gemaakt volgens internationale standaarden en worden derhalve ook wereldwijd verkocht. Aan deze internationale standaard wordt voldaan door middel van een hoog trainingsniveau en een zeer gemotiveerd management team.
KAZURI is lid van de WORLD FAIR TRADE ORGANISATION en werkt volgens diens richtlijnen waarop regelmatig controles worden uitgevoerd door deze organisatie.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen